Právnik Pierre de Fermat dokázal zahanbiť matematikov

16.08.2016 Celý región

Beaumont-de-Lomagne/Bratislava 17. augusta (TASR) - Francúzsky matematik, spolutvorca počtu pravdepodobnosti Pierre de Fermat bol aj priekopníkom analytickej geometrie. Od jeho narodenia uplynie v stredu 17. augusta 415 rokov.

Pierre de Fermat sa narodil 17. augusta 1601 vo francúzskom mestečku Beaumont-de-Lomagne v rodine zámožného obchodníka s kožami. Vzdelávali ho františkánski mnísi, neskôr študoval právo na univerzite v Toulouse (Francúzsko). Napriek tomu, že mal právnické vzdelanie jeho vášňou bola matematika. Trval však na tom, že je iba nadšenec, nie profesionálny matematik. To mu umožnilo formulovať matematické tvrdenia, pri ktorých sa neunúval ich dokazovaním. V teórii čísiel patrí k spoluzakladateľom odboru v jeho modernej podobe. Známa je jeho tzv. Veľká Fermatova veta. V teórii pravdepodobnosti spolu s Blaise Pascalom sa považuje Fermat za spoluzakladateľa odboru, ktorý zahájili úvahami o pravdepodobnosti výhry v hazardných hrách. V matematickej analýze a analytickej geometrii objavil okrem iného metódu hľadania extrému krivky, ktorá je priamym predchodcom neskorších výsledkov diferenciálneho a integrálneho počtu.

Zanietený matematik Pierre de Fermat zomrel 12.januára 1665 v pevnosti Castres vo Francúzsku. Až v roku 1679 vydal najstarší Fermatov syn z rukopisnej pozostalosti rozličné matematické diela svojho otca. V rokoch 1891–1912 vyšlo vo Francúzsku Fermatovo dielo v štyroch zväzkoch.
 

Vyberte región